Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на съвместна прес-конференция с президента на Франция Франсоа Оланд и с министър-председателя на Италия Матео Ренци, че Великобритания трябва в съответствие с чл. 50 на Договора за ЕС да изпрати до съюза молба за напускането на Съюза.

Според нея докато не бъде получена молбата, няма да има никакви преговори с Лондон, предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

"Знаем, че при тази ситуация върху нас лежи отговорност", заяви Меркел. "Единни сме в мнението си, че чл. 50 регламентира ясно, че страната, която ска да напусне ЕС трябва да отправи съответната молба до Европейския съвет. Докато не стане това, няма да се предприемат други стъпки", подчерта тя.

"Това означава, че никакви неофициални или официални преговори за излизането на Великобритания няма да има, докато такава молба не пристигне", каза в заключение германският канцлер.

След преговори в Берлин с френския президент Франсоа Оланд и министър-председателя на Италия Матео Ренци "се съгласихме, че няма да има неофициални преговори за излизането на Великобритания докато не бъде подадено заявлението за напускане на Европейския съюз", отбеляза канцлерът на ФРГ.

Меркел посочи също, че Германия, Франция и Италия ще работят за даването на нов стимул на Европейския съюз.

"Ще предложим на нашите колеги (в ЕС – бел. ред) да дадем нов стимул... през следващите месеци", посочи тя, допълвайки, че областите, в които ще бъде направен този нов тласък ще включват "отбраната, растежа или осигуряването на работни места и конкурентоспособността"

В същото време френският президент призова Лондон "да не губи време" при излизането си от съюза.

Преди да отлети за Берлин, Ренци заяви пред италианския Сенат, че "последното нещо, от което Европа се нуждае, е да обсъжда процедури цяла година".

Срещата на високо равнище на ЕС, започваща утре в Брюксел, трябва "да бъде посветена на рестартиране на европейския проект", а не да се отнася само до процедурите по напускането на Великобритания, подчерта Ренци.

Източници от ЕС съобщават, че на срещата може да се обсъди и възможността Великобритания да отстъпи своя ред за ротационното председателство на ЕС, който се пада през втората половина на 2017 година.