Представителят на "Росавиация" Сергей Изволски е заявил пред РИА Новости, че „резервните летища обслужват всички пътници с редовни чартърни полети, както и всички полети, които пристигат". Според него в тези летища няма физическата възможност за обслужването на пристигащите самолети, предаде КРОСС.

Сега, заради смога в летищата „Внуково" и „Домодедово" видимостта е не повече от 500-600 метра. Вчера около 100 полета са били задържани от столичните летища "Домодедово", "Шереметиево" и "Внуково".

В същото време ситуацията в руската столица продължава да е много тревожна-според информация от Московския департамент по опазване на природата и околната среда, смогът се сгъстява. Концентрацията на вредните съставки във въздуха е достигнала максимума си от началото на задимяването, съобщава Интерфакс. В някои райони на Москва видимостта достига едва 50 метра. Димът предизвиква не само затруднено дишане, но и възпаление и сълзене на очите.

Въпреки анормалната висока температура московчани стоят на затворени прозорци. На улицата хората излизат със защитни маски, а близо до Кремъл дежури постоянен лекарски екип за спешна помощ.

Заради замърсяването на въздуха са затворени посолствата и консулските отдели на Германия, Полша и Канада в Москва, а държавите са отзовали част от сътрудниците си, информира Би Би Си. Според прогнозите на синоптиците, задимяването на руската столица ще се задържи поне до сряда, когато се очаква промяна на посоката на вятъра.

От средата на юни в централна Русия и Поволжието температурите са необичайно високи-през деня достигат до 40 градуса. Горещината и сушата предизвикаха огромни горски пожари, които погълнаха над 2 хиляди къщи.