Това съобщи Московската организация за мониторинг на екологичната обстановка - Мосекомониторинг, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„В града е отчетена тенденция на засилване на замърсяването на въздуха. Максималните концентрации на въглероден оксид превишават допустимите количества 6,6 пъти, на твърдите частици - над 3,2 пъти, на азотен диоксид - до 4,5 пъти", каза експерт на Мосекомониторинг.

Видимостта в някои райони на Москва е паднала до 50 метра, предаде Интерфакс. Смогът над руската столица няма да се разпръсне поне до сряда, прогнозират метеоролозите.

Заради гъстия дим от горските пожари около Москва от летищата в руската столица не са могли да излетят около 50 самолета, съобщи говорителят на Федералната агенция за въздушен транспорт „Росавиация” Сергей Изволск, предаде "Фокус".

Русия се бори с най-тежките горски пожари от близо 40 години, в които досега са загинали най-малко 52 души и са застрашени цивилни, военни и ядрени обекти, обобщава БТА.

Отряд от България и противопожарни самолети от Италия се включиха в гасенето на пожарите в Русия. „Отрядът от България от 100 души пристъпи към гасенето на пожарите в Подмосковието. Два самолета-амфибия от Италия, които могат да изсипват над горящите гори по 6 тона вода всеки, се включиха в усилията в Самарска област", съобщи за ИТАР-ТАСС представител на министерството на извънредните ситуации.

Междувременно руският президент Дмитрий Медведев дари от личните си средства 350 000 рубли в благотворителна сметка, открита за подпомагане на пострадалите от пожарите в Русия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на прессекретаря на държавния глава Наталия Тимакова. Примера на президента се очаква да последват високопоставени сътрудници на неговата администрация и други представители на федералните органи на изпълнителната власт, посочи кремълската говорителка. „Медведев се надява останалите руски граждани също да не останат равнодушни и да помогнат на пострадалите", добави тя.