По време на кръгла маса в парламента за безопасността по пътищата почернените родители настояха за ефективни присъди за шофьорите-убийци, както и да не се допуска възможността за сключване на споразумение с прокуратурата, предадоха "Фокус" и БТА.

"Ние искаме присъди, не искам да чувам условна, искам ефективна. „Би могло” нас не ни устройва и „би могло” и след 10 години. Ние искаме точни, ясни, конкретни предложения и действия от ваша страна, защото не може съдебната система в България да е такава. Ще запознаем Европейския съд и ще настояваме да не бъдем приети в Шенген точно заради правосъдната система в България", каза Нели Петрова, чиято дъщеря Лора загина на пешеходна пътека във Варна.
Мотористът Диян Станчев, който блъсна 20-годишното момиче, сключи споразумение с прокуратурата и му бе наложена условна присъда.

"Прокуратурата няма законодателна инициатива, нито приема законите в тази държава. Прокуратурата спазва законите, както и всички граждани. При условие, че има такава процедура, тя е спазена и наложеното наказание е съобразно практиката на съда, който е утвърдил това споразумение. Аз не виждам някаква персонална вина в институцията или колегата, съгласил се на споразумението. И без него, лицето щеше да бъде наказано с подобен род наказание", заяви заместник-главният прокурор Валери Първанов.

Той допълни, че от държавното обвинение не споделят мнението за увеличаване на максималните присъди, но може да се мисли за увеличаване на минимума.

Зам.-министърът на правосъдието Велина Тодорова пък се разплака, след като родителите отправиха исканията си. „Трябва да осъзнаем, че има обществена функция, освен да прилагаме закона. Той трябва да се прилага така, че това нещо, което казвате вие, да не се случва”, каза през сълзи Тодорова.

Вътрешният министър Цветан Цветанов вече поиска агресивно законодателство срещу убийците на пътя, за да се ограничи броят на жертвите.
Днес той потвърди позицията си. "За мен ще бъде изключително полезно да стигнем до законодателни промени, които действително ще решат тези дефицити. Никой не е в състояние да даде смислено, логично обяснение за формата, въведена като споразумение в подобен инцидент", категоричен бе Цветанов, цитиран от БНР.

"Ако имахме ефективни присъди на тези, които отнемат човешки живот на пътя, говорим за случаи след употреба на алкохол, наркотици, на пешеходни пътеки, смятам, че тези инциденти щяха да са много по-малко. Трябва да търсим баланс, защото ние в момента отидохме в друга посока – да защитаваме тези, които извършват престъпленията и с възможностите, които законодателството дава, могат да излязат на свобода", добави той.

Според него на първо време може да бъде въведена забраната за напускане на страната за такива шофьори. "Представете си, че някой убие човек на пътя и след 3-4 месеца напусне страната? След това е толкова сложно и трудно да бъде търсен", попита риторично вицепремиерът.