Пред Нова телевизия Цветанов заяви, че когато един шофьор е причинил смърт на пътя, той не трябва да може да сключва споразумение с прокуратурата или ако е възможно, да става само със съгласието на близките на жертвата, съобщиха КРОСС и "Фокус".

"Трябва да се направят законодателни промени, които да съответстват на обществения интерес. Към момента няма квалифицирани обстоятелства при пътнотранспортни произшествия и заради това трябва да бъде въведен механизъм, с който да бъде ясно обяснено, че водач, употребил алкохол или наркотични упойващи вещества, ще бъде съден със строгостта на Наказателния кодекс", обясни вътрешният министър. 

Той бе категоричен, че за произшествие, което е станало на пешеходна пътека, "трябва да бъдем безкомпромисни". Цветанов цитира статистиката, според която доскоро годишно по пътищата на България загиваха около 1000 души.
„С мерките, които бяха предприети през последните две години, 2010 година те са 776, а 2011 година са 657. Това са 657 семейства, които очакват справедлив процес и да има наказателна отговорност за всеки, който отнеме човешки живот”, подчерта вътрешният министър.

Цветанов заяви още, че в понеделник ще бъде организирана кръгла маса в парламента, защото всяка една промяна трябва да бъде обсъждана заедно с депутатите. „Аз изключително много разчитам на присъствието на близките на жертвите и тогава ще можем да очертаем някои бъдещи законодателни промени в НК, НПК и всички други законодателства”, посочи той.

Според статистиката на НСИ през последните 10 години у нас при катастрофи са загинали около 9000 души или образно казано от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот.

В средата на януари родители и роднини на загинали по пътищата деца протестираха пред сградата на Окръжния съд във Варна. Те призоваха за прилагане на ефективна присъда за всеки шофьор, причинил смърт на пътя. Причина за недоволството им е сключеното споразумение и условна присъда за моториста Диян Станчев, който преди половин година блъсна и уби на пешеходна пътека 20-годишната Лора Иванова.