Президентът и министърът на външните работи заявиха в отделни съобщения  българската позиция във връзка с усложнената ситуация в Автономната република Крим.

"В Украйна се наблюдават активни действия на въоръжени формирования, с неизвестна към момента принадлежност, по овладяване на обекти от критичната инфраструктура на Крим. Налице е опит за ускоряване на дезинтеграционните процеси в Украйна", посочва президентът.

Наличието на чужди сили и тяхното несанкционирано придвижване на територията на суверенна държава е силно притеснително, отбелязва Росен Плевнелиев и призовава за прекратяване на всякакви провокативни действия, които могат да доведат до непоправими последствия както за региона, така и за международния ред.

При необходимост президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с развитието на ситуацията в Украйна, съобщиха от прессекретариата му.

Министър Кристиан Вигенин заяви, че България изразява силна загриженост от решението на Съвета на Федерацията на Русия да разреши използването на руски въоръжени сили на територията на Украйна - в Автономна република Крим.

Той настоя да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна и да дестабилизират целия регион.

"Призоваваме всички страни към сдържаност в изявленията и действията, диалог и предприемане на спешни мерки за деескалация на напрежението на Кримския полуостров", се посочва в изявлението на Вигенин.

Външните министри на страните членки на Европейския съюз ще се съберат на извънредна среща за ситуацията в Украйна на 3 март.

Вигенин очаква от срещата ясни послания и предложения за намирането на мирен изход от настоящата криза.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За евентуална военна интервенция в Крим