Олександър Турчинов, който е и председател на Върховната рада, подписа указ за началото на спецоперация в източната част на страната, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА, цитирайки пресслужбата на държавния глава.

Указът се нарича "За неотложни мерки по ликвидирането на терористичната заплаха и запазването на териториалната цялост на Украйна".

Контролът за изпълнението му се възлага на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна, Андрий Парубий. Указът влиза в сила от деня на публикуването му.

Междувременно проруските сепаратисти пренебрегнаха крайния срок за напускане на окупираните от тях сгради въпреки заплахата да се изправят срещу украинските въоръжени сили, предаде БНР.

Проруските сепаратисти днес атакуваха още една правителствена сграда в Източна Украйна, пренебрегвайки крайния срок от 9 часа сутринта да напуснат окупираните от тях помещения.

Група от около 250 души щурмува полицейски участък в град Горловка, а сепаратистите в Славянск призоваха руският президент Владимир Путин да ги защити от украинските правителствени сили.

Временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов разкритикува агресията на Русия и обясни, че Киев подготвя широкомащабна антитерористична операция за защита на гражданското население в Източна Украйна.

В телефонен разговор с генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун, Турчинов също предложил ООН да се включи в подобна акция. Това обаче е малко вероятно, защото Русия има право на вето в Съвета за сигурност на ООН.

По-рано Турчинов обяви, че Киев не е против референдум за държавното устройство на страната, който да се проведе заедно с президентските избори на 25 май.

Заради ситуацията в Източна Украйна, външните министри от страните-членки на Европейския съюз обсъждат допълнителни санкции срещу Русия.