И. д. президент на Украйна е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Украйна не възразява да се извърши съвместна антитерористична операция с миротворчески сили на ООН в Източна Украйна. Тогава специалистите и наблюдателите сами ще могат да потвърдят легитимността и правомерността на нашите действия", съобщи Турчинов, цитиран от президентската пресслужба.

Временният държавен глава даде знак, че подкрепя национален референдум по въпроса дали Украйна да стане федерация с по-широки права за източната част на страната, съобщи БНР.

"Не сме против провеждането на национален референдум, който, ако парламентът одобри съответното решение, може да се проведе заедно с президентските избори на 25 май. Сигурен съм, че мнозинството от украинците ще подкрепят неделима, независима, демократична и унитарна Украйна", каза още Олександър Турчинов.

Вижте снимки от Източна Украйна>>>

В същото време той бе категоричен, че украинските правоохранителни органи няма да използват оръжие против мирни граждани, но спрямо лица с оръжие в ръце "сила ще се използва, друг изход няма".

Проруските сепаратисти продължават да окупират правителствени сгради в Източна Украйна, игнорирайки крайния срок да сложат оръжие и да напуснат зданията. Те настояват за местни референдуми за разширяване на правата им или за възможността да се присъединят към Руската федерация.

Днес на пресконференция в Славянск сепаратистите обявиха, че са част от новата Народна република Донецк в Източна Украйна. Те приканиха руския президент Владимир Путин да им помогне да се защитават от украинските правителствени сили.

Олександър Турчинов пък обеща операция на въоръжените сили, ако правителствените сгради не бъдат предадени до 9 часа днес, но засега подобна акция не се провежда.

Президентът каза още, че органите на милицията в източните райони ще бъдат напълно обновени чрез привличане в тях на "украински патриоти".

Малко по-рано вътрешният министър Арсен Аваков предложи да бъде създаден корпус от спецчасти на МВР, наброяващ до 12 000 души, на основата на граждански формирования и да им се предостави оръжие, оборудване и кадрови офицери за ръководство. Той добави, че дори вече е подписал заповед за създаване на спецподразделение "Изток" в Луганска област.

Заместникът му Микола Величкович пък призна, че някои милиционери от източните райони преминават на противниковата страна, предаде АП. "На изток станахме свидетели на много случаи на саботаж от страна на милицията", каза Величкович пред репортери.

Днес проруски демонстранти окупираха сградата на милицията в град Горловка, "назначиха" свой началник и сложиха руското знаме на покрива. През нощта активистите завзеха и сградата на градския съвет, а някои от тях разказаха, че част от милионерите са преминали на тяхна страна, предаде АП.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Дестабилизира ли Русия ситуацията в Украйна?