След като присъства на военния парад в Москва по случай Деня на победата, Путин дойде за морската и въздушната част на Парада на победата в Севастопол, съобщи БТА.
По-рано в Севастопол се проведе парад на сухопътните сили.

"Връщането на Крим в Русия възстановява историческата истина. 2014 г. ще остане в историята като годината, в която хората, които живеят тук, са решили твърдо, че искат да бъдат с Русия, и са потвърдили верността си към историческата истина и към паметта на нашите предци”, заяви Путин в реч пред хиляди жители на Севастопол, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Това е първата визита на Путин в Крим след присъединяването на полуострова към Русия.

Украинското външно министерство осъди посещението на руския президент на анексирания от Русия Кримски полуостров като умишлена ескалация на кризата между двете страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Подобна провокация още веднъж потвърждава, че Русия нарочно се опитва да повиши напрежението в руско-украинските отношения", гласи изявлението на украинското външно министерство.


Белият дом разкритикува посещението на руския президент в Крим, предаде Франс прес.

"Ние не приемаме незаконното анексиране на Крим от Русия. Подобна визита само ще задълбочи напрежението", каза Лаура Лукас Магнусън, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Преди няколко дни германският канцлер Ангела Меркел разкритикува предстоящата визита на Путин в Крим, като заяви  че ще е жалко , такъв ден да бъде използван в такъв контекст на напрежение, за да се организира парад

"9 май е невероятно важен ден, свързан с победата срещу националсоциализма. Аз лично бях в Москва преди четири години за 9 май, защото беше важно за мен да покажа, че ние сме разбрали историята и че не трябва да започваме същите грешки от начало", каза още Меркел.

По-време на тържествения парад в Севастопол командващият руския Черноморски флот адмирал Александър Витко заяви, че руската армия и флот винаги ще бдят и ще бранят спокойствието на севастополци.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За посещението на Владимир Путин в Крим