Военни паради се проведоха в 9-те градове-герои (Москва, Санкт Петербург, Смоленск, Мурманск, Тула, Новоросийск, Волгоград, Севастопол и Керч) и в още 16 центрове на военни окръзи и големи гарнизони.

В главния парад на войските от Източния военен окръг на Русия в град Хабаровск за първи път участваха ракетните комплекси "Искандер-М", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Безсмъртни полкове" участваха във военните паради в Улан Уде - столицата на руска Бурятия в Сибир, в уралския Екатеринбург и други градове.
Хиляди участници в акцията, строени в колони, носеха портрети и снимки на свои бащи, деди и прадеди, сражавали се по фронтовете на Великата Отечествена война, пояснява агенцията. 

Вижте снимки >>

Рекорден брой зрители - над 50 000, се събраха да гледат парада във Волгоград, по традиция оглавен от легендарния танк Т-34, станал експонат на музея панорама "Сталинградската битка".

Въздушен бой имитираха над р. Волга край град Самара пилоти на самолети Як-52.
Военни водолази и спасители се включиха в парадите в кримските градове Севастопол и Керч.

Най-нови роботизирани ударни комплекси "Платформа-М" с дистанционно управление участваха в парада в Калининград. Бронираните роботи, годни за денонощни действия, са въоръжени с гранатомет и картечна система, притежават оптично-електронна и радиолокационна система за насочване.

На парада на Червения площад в Москва участваха над 11 хиляди войници и офицери, 151 единици бойна техника, 69 самолета и вертолета - в чест на 69-ата годишнина от Великата победа.

Механизираната колона водиха 13 бронирани автомобили "Тигър", последвани от "дебютантите" на 2014 година - 15 единици БТР-80 от състава на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флота (Севастопол) с флаговете на Крим, Черноморския флот и града-герой Севастопол.

Друга новост на парада бяха бронираните автомобили с повишена защита "Тайфун".

Войските на ПВО бяха представени от зенитните ракетни комплекси "Бук-М2", последвани от най-новата зенитна ракетна система С-400 "Триумф". След тях преминаха най-тежките участници - три подвижни ракетни комплекса "Топол-М".

На височина едва 200 м над центъра на столицата прелетяха самолетите Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и вертолетите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ми-35 и Ка-52, практически всички типове на въоръжение във ВВС.

Във въздушния парад се включиха шест самолета Су-25БМ с дим в цветовете на руския трикольор.