Макфол каза още, че бъдещето е трудно за предсказване, особено когато в ситуацията е замесена Москва. Той прогнозира, че ще има „малко война и малко мир“, като тази неопределеност е в интерес на руския президент Владимир Путин, предаде Газета.ru, цитирана от "Фокус".

Сепаратистите увеличиха атаките си срещу правителствените сили в нарушение на договореното през февруари примирие. Те използват едрокалибрена артилерия, която и двата страни се задължиха да изтеглят от зоната на конфликта, каза вчера украинският военен говорител Олександър Мотузяник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Рисковете от полети над Източна Украйна

Германското правителство е знаело за рисковете от преминаване на самолети над Украйна, но не е предупредило авиокомпаниите в страната, съобщиха вчера няколко местни медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Всички 298 души на борда на пътнически самолет на малайзийската авиокомпания Малейжа еърлайнс, две трети от които холандци, загинаха при неговото сваляне над района на конфликта в Източна Украйна на 17 юли. Украинските власти и проруските сепаратисти се обвиниха взаимно, че са улучили злополучния "Боинг 777-200" с ракета.

Само няколко дни преди катастрофата германското министерство на външните работи определило в дипломатическа грама ситуацията в района като обезпокоителна. Това станало, след като украински военен самолет, летящ на височина от над 6000 метра, бил свален.
В деня на катастрофата, три самолета на германската авиокомпания Луфтханза прелетели над района. Единият от тях преминал само 20 минути по-рано, пише вестник "Зюддойче цайтунг".