Предлага се празникът да е на 7 октомври - рождения ден на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирна от БТА. На него ще се чества ролята на т.нар. "учтиви хора", както наричаха войниците, които влязоха в Кримския полуостров преди Русия да го анексира през март.

Отначало Русия отричаше в Крим да има руски войници, а Путин призна публично присъствието им едва на 17 април, близо месец след като подписа закон за анексирането на Крим.

"Названието "учтиви хора" стана нов образ на руската армия, на една модерна армия. Това наименование стана популярно след Крим и показва уважение не само към специалните ни части, а за всички въоръжени сили, които прецизно, спокойно, без кръвопролития помогнаха на жителите на Крим да се върнат в историческата си родина", заяви Виктор Водолацки, депутат от партията на Путин "Единна Русия". 

Канада: Никога няма да признаем анексията на Крим

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Канада никога няма да признае руската анексия на Крим или други части на Украйна, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Харпър направи това изявление по време на визитата на украинския президент Петро Порошенко в Канада. Той обеща Отава да окаже пълна подкрепа за възстановяването на суверенитета на Киев над цялата украинска територия. Канада обеща миналия месец да достави на Киев каски и бронежилетки, за да помогне за сигурността на нестабилната източна част на Украйна.

Около 1,2 милиона от 35-милионното население на Канада са от украински произход.

"Като главнокомандващ, като украинец и като баща на войник благодаря на Канада за всеки спасен живот в украинския регион Донбас с бронежилетките и каските, които ни дадохте", каза Порошенко.