Пред Съвета на ООН по правата на човека Шимонович заяви, цитиран от ТАСС, че "конфликтът отново минава във фаза на ескалация", предаде БТА.

"От 15 май половината жертви сред гражданското население са загинали при обстрели с миномети и гаубици. Това са видове оръжие, чието използване в зоната на конфликта е забранено с Минските споразумения", каза Шимонович, който посети Украйна в края на май и началото на юни.

От началото на източноукраинския конфликт са убити 9449 души, а 21 843 са ранени, съобщи Шимонович. Това е "консервативна оценка на върховния комисариат на ООН за човешките права въз основа на достъпни данни", а "според нас реалният брой на жертвите е по-голям", уточни той.

Близо 2000 от убитите са цивилни; повечето са загинали "при безразборна и непропорционална стрелба", каза Шимонович.

От 1 септември 2015 г., когато бе обявено спиране на огъня, жертвите сред гражданското население значително са намалели, констатира помощник-генералният секретар на ООН. Това според него сочи, "че режимът за спиране на огъня може да действа, но трябва да се спазва изцяло".

Предвид степента на реализация на Минските споразумения удължаването на санкциите срещу Русия е необходимо, заявиха вчера германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд след разговор в Брюксел.