Цветанов бе придружен от градския прокурор на София Николай Кокинов. Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл, каза Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Той каза също, че охраната на събитието вътре в НДК е била поверена на НСО, а около НДК за периметъра са отговаряли от МВР. Цветанов съобщи още, че не трябва да се правят прибързани заключения от типа на това дали покушението е режисирано. Той подчерта, че е факт, че похитителят е българин с мюсюлманско вероизповедание.

Градският прокурор Николай Кокинов е разговарял с нападателя, разменил си е с него няколко изречения, но Кокинов отказа да каже пред медиите какви са били мотивите на нападателя заради следствената тайна.

Нападателят е бил с окървавено лице и заради това е изпратен в медицинско заведение, където да му се направят нужните изследвания и да му се окаже помощ.

Цветанов допълни също, че е имало пропуски в сигурността на конференцията на ДПС, тъй като част от делегатите, които са влизали в залата не са минали през специалната проверка. Тепърва ще се изяснява защо това не е направено. Към настоящия момент изясняваме всичко, свързано с нападателя, неговите връзки и дали е споделял намеренията и мотивите си с неговите близки връзки, върху което колегите от Бургас работят, каза Цветанов.

Назначени са съответните експертизи, взета е кръв и урина от нападателя, за да се види дали в организма му има наличие на наркотици.

Установено е, че баджът, който е притежавал, е от Младежката конференция на ДПС през ноември 2012 г. и проверяваме сега дали той е бил делегат, симпатизант или член, допълни министърът.

МВР има отговорност и компетентност по охраната на събитието днес. По разработения план през вчерашния ден, са проврени местата, където са настанени гостите - хотелите "Принцес" и "Родина", там е имало допълнително целево осигурен патрул, продължи Цветанов.

Полицейските служители се грижат за охраната на обществения ред извън сградата на НДК, впоследствие е било договорено НСО да поеме охраната на вътрешното мероприятие. НСО охранява и лидера на ДПС Ахмед Доган, поради сигнали и информации свързани с неговата сигурност. От тази гледна точка са предприети необходимите мерки, потвърди министърът.

Анкета: Каква е била целта на покушението срещу Доган?