Вътрешният министър Цветан Цветанов прекратява заповедта, с която главен инспектор Красимир Кръстев бе временно назначен на длъжност началник на Второ РУП. Той е наказан с „Порицание” за срок от шест месеца и е върнат на предишната му длъжност – началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в столичното Четвърто РУП.
Красимир Кръстев е присъствал лично при ареста на Начкови и вчера твърдеше, че не е използвана сила, освен при поставянето на белезници на мъжа.

Дисциплинарно наказание „Порицание” за срок от една година е наложено и на главен инспектор Борис Митов, началник на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” във Второ РУП. Мотивите за подписаната заповед са, че след като е организирал провеждането на полицейската операция, Митов не е упражнил необходимия контрол над подчинените си служители, с което е нарушил длъжностните си задължения.

Министър Цветанов наложи наказание „Мъмрене” със срок от три месеца и на директора на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Валери Йорданов. Мотивите за това са допуснати нарушения при осъществяване на специализираната полицейска операция.
Валери Йорданов си поема отговорността по случая.
"В случая, след като и резултатът не е налице, в смисъл проверката по сигнала, в която не са установени акцизни стоки без бандерол, ясно е, че степента на риска е надценена, бих казал. Приемам това като сигнал, по който да бъде извършена проверка, защото е недопустимо полицейски служители в една правова държава да превишават своите права", каза директорът на СДВР пред БНТ.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква оставките на всички ръководители на полицейската акция срещу семейството. От БСП и СДС обаче настояха Борисов да поиска оставката на Цветан Цветанов. 

В събота при специализираната полицейска операция, в която участвали около 20 маскирани служители на СДВР, семейство Петър и Малина Начкови били задържани в столичния кв. "Илиянци". Полицаите действали по сигнал за съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол. В дома им обаче са намерени само пет кутии. По-късно Начкови бяха освободени от ареста и заявиха, че срещу тях е упражнено полицейско насилие.

Валери Йорданов ще бъде наказан, защото не е упражнил контрол върху операцията, докато началникът на Второ столично полицейско управление ще бъде санкциониран заради начина, по който операцията е проведена, съобщи по-рано Цветанов.
"Те са в правото си да потърсят своите права, ако смятат, че са наказани неправомерно. Днес обаче, когато говорих с Вальо Йорданов, той осъзнава, че в момента натискът към МВР е огромен и той няма да обжалва заповедта, която ще му бъде наложена за неговото дисциплинарно наказание, но искаме по някакъв начин да покажем, че те могат да носят отговорност и те го правят ежедневно", коментира още министърът, цитиран от БТА.

Съвсем нормално е да бъда най-атакуваният човек в страната, заяви вътрешният министър в отговор на исканията за оставката му.
"Винаги ще бъдем подлагани на подобен натиск, защото хората от организираната престъпност, без изключение, хората от политическия елит на страната, които са обвързани в последните години на прехода с организираната престъпност и с влиянието, което има и в медии, и във всичко, свързано с институциите на България", коментира той, цитиран от "Фокус".
Според министъра България е сочена като пример в партньорството във връзка с разбиване на канали за наркотрафик, фалшиви пари, кредитни и дебитни карти, трафик на хора с цел сексуална експлоатация.