Делото ще се гледа по съкратената процедура.

Зам.-председателят на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, че не са осъществили контрол и така са създадени предпоставки за подслушване на граждани. Разследването започна след като лидерът на БСП Сергей Станишев получи анонимен мейл, който занесе на главния прокурор.

"Искам да подчертая - никой няма обвинение за незаконно подслушване и никога не е имало", каза пред журналисти адвокатът на Цветан Цветанов – Менко Менков, цитиран от "Фокус".

В началото на днешното заседание в Софийски градски съд (СГС) бе обяснено, че заради секретните материали в залата няма да бъдат допуснати журналисти и делото ще се гледа при закрити врата, предаде БНР. Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев и ексвътрешният министър Петя Първанова даваха показания. Те не пожелаха да кажат нищо пред медиите за процеса именно с мотива, че е секретен.

Сред свидетелите по делото е и бившият шеф на служба "Отвличания" в ГДБОП Йордан Монов заради твърдения, че крайслерът на МВР всъщност не бил на операция за подслушване, а да работи по случая с отвлечената тогава дъщеря на Евелин Банев-Брендо - Лара.

По време на отвличането на Лара Цветан Цветанов отдавна не е бил министър. Обстоятелствата за използването на тази техника – кечъри, в резиденция „Бояна”, е съгласувано с министър-председателя Марин Райков и Сотир Цацаров”, коментира по този повод адвокат Менков.

Той допълни, че няма нищо нерегламентирано в използването на такава техника и призова да се изчака прокуратурата да разпита свидетелите и да приключи делото. По думите му дейността на специализираните коли на МВР е регламентирана много преди Цветанов, те нямат средство за подслушване и не са СРС по смисъла на закона.

Петима души, сред които и лидерът на БСП Сергей Станишев, бившият министър на земеделието Мирослав Найденов и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров няма да свидетелстват пред съда, а ще се ползват показанията им, дадени пред
разследващите.

Менков коментира, че показанията им нямат никакво отношение към самото дело.

"Какво да му разпитваме на Станишев, той да не е специалист по СРС-та?!",
попита адвокатът.

Цветанов също смята, че от разпита на Станишев няма да има никаква полза, цитира го БГНЕС:

"Носенето на сигнал от Станишев, той е все пак един политически лидер, в условията на предизборна кампания, това беше част от цялостната стратегия, която след това се върза и със стратегията, която беше за Костинброд".

Защитникът заяви, че той и Цветанов са искали процесът да приключи още днес и са дали съгласие всички показания на свидетелите, които прокуратурата е разпитала, да бъдат приети и да не се разпитват свидетели в съдебната зала.
По думите на Менков показанията на свидетелите не го притесняват по никакъв начин. Някои от страните обаче не се съгласили.

По делото са насрочени общо три резервни дати, като освен на 29 септември се очаква съдът да заседава и на 2 и 16 на октомври.

СГС осъди вече на 4 г. затвор ефективно Цветан Цветанов по друго дело - за отказаните искания за подслушване на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Съдът обаче оправда Цветанов по обвинение за длъжностно присвояване. Според прокуратурата в нарушение на закона той е позволил изплащането на 50 хил. лева обезщетение на Тодоров.