Преди дни прокуратурата поиска Цветанов да лежи 5 г. в затвора, защото в нарушение на закона като министър е разпоредил да бъдат изплатени 50 000 лв. обезщетение на бившия полицейски началник във Велико Търново Орлин Тодоров. Той вече бе отстранен от МВР и дори задържан в ареста по обвинение за рекет.

"Никога не съм смятал, че невинен може да бъде осъден. Затова, заедно със защитата, винаги съм смятал, че съм невинен. Аз искам да запазя една по-добра дипломатичност, разбира се, нека да изчакаме, защото има три инстанции", каза Цветанов на излизане от съдебната зала, предаде “Фокус”.

Той бе категоричен, че се придържал към закона и призова медиите да проследят всичко, което му се е случило в последните няколко месеца, за да си отговорели на въпроса защо съдът го оневинява, съобщи Дарик.

Адвокатът му Менко Менков пък коментира:

"Това е една малка стъпка за Цветан Цветанов към пълната му реабилитация и една огромна крачка за българското правосъдие. Защитата винаги е била спокойна, защото българският съд винаги е бил на нужното ниво, за да отсъжда безпристрастно”.

Менков очаква по всички дела срещу ексминистъра оправдателни присъди - "абсолютно безкомпромисно", защото фактите сочели, че той не е извършил престъпленията, за които го обвиняват.

Прокурорът по делото Калоян Ангелов отказа коментар и единствено заяви, че ще обжалва присъдата.

В пледоарията си държавното обвинение заяви преди дни, че Цветанов е проявил "престъпна упоритост" и пряк умисъл при извършване на престъплението.

След финалните пледоарии той се извини на съда заради критиките към него, докато е бил министър.

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения срещу него, е това за отказани СРС-та, отново срещу Орлин Тодоров. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

Цветанов е подсъдим и за престъпление срещу правосъдието.
Присъдата по това дело се очаква в петък, за когато е насрочено първото заседание по мегапроцеса за нерегламентирано подслушване по времето, когато беше министър.