Атаките са близо до мястото на дислокация на навлезлите днес в града проправителствени сили, съобщиха информационните агенции, цитиращи официалната сирийска агенция САНА, предаде БТА.

"Турските сили обстрелваха жилищни райони недалече от силите на Народното опълчение, пристигнали да подкрепят хората на Африн пред лицето на агресията", предаде САНА, цитирана от ТАСС. ДПА цитира кюрдски източник, пожелал анонимност, който казал, че най-малко пет снаряда са паднали край шосе, по което минавали сирийските военни части.

Телевизионният канал "Скай нюз - Арабия", позоваващ се на местни активисти, съобщава, че турски бойни самолети са атакували обекти покрай шосето, по което сирийските войски навлизат в Африн. Бомбардирани били и райони, които опълченците използвали за влизане в града. Там имало и журналисти, които трябвало да се спасяват с бягство.

Асошиейтед прес предаде, че сирийските проправителствени части пристигат по споразумение между правителството и основната кюрдска милиция - "Силите за защита на народа" (СЗН), контролиращи района на Африн в Северна Сирия, недалече от границата с Турция.

Анкара заплаши сирийските войски с ответни действия, ако те идват да помагат на СЗН, които тя смята за терористична група, свързана с кюрдските бунтовници, действащи в самата Турция. Анкара започна на 20 януари операцията си "Маслинова клонка" в Африн, където живеят около 1,5 млн. кюрди и бежанци от други области на Сирия, припомня ТАСС.

От сирийската кюрдска милиция СЗН потвърдиха, че днес сирийското правителство е изпратило бойци в района на Африн "в изпълнение на своя дълг". Според говорителя на СЗН Нури Махмуд, цитиран от Ройтерс, сирийските сили "ще бъдат разположени покрай границата и ще вземат участие в защитата на целостта на сирийската територия и граници".