Със започването на работа на кабинета "Борисов 3" започнахме ударно да премахваме незаконни обекти, каза Ангелкова, цитирана от БТА. Постепенно ще изчистим облика на националните курорти. Това е една от основните задачи на Министерството на туризма, добави тя.

Трябва да се определи статутът на курортите и да се създадат правила за тяхното функциониране както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на благоустройството, архитектурната визия на обектите. Трябва да фиксираме конкретни правила и норми, на които трябва да отговарят всички обекти, категорична е Ангелкова.

Процедурата за отдаване под наем на пясъчната ивица на северния бургаски плаж ще се състои на 29 май. Ще се избере стопанин само за един сезон. Договор за концесия на плажа ще се сключи от 1 януари 2018 година, каза още министърът.

По-рано днес се разбра, че в курорта "Слънчев бряг" е започнало събарянето на дискотеката "Оксижен".

От няколко седмици в "Слънчев бряг" има акция за събаряне и премахване на незаконни обекти. Незаконните обекти в "Слънчев бряг" са много сериозна пречка за нормалния туризъм, както и за по-голяма доходоносност на целия бранш, каза при посещение в курорта вицепремиерът Валери Симеонов. Той обясни, че ще контролира събарянето на незаконни обекти в "Слънчев бряг" с огромно удоволствие.

Това е стара моя кауза, добави Симеонов. По думите му "Слънчев бряг" трябва да бъде комплексът на широките улици, на зелените площи, на големите плажове и на истинския туризъм. Премахването на незаконните преместваеми обекти ще продължи. До момента са премахнати няколко десетки, информира вицепремиерът, който посети курорта и Бургас заедно с Ангелкова.

В същото време двамата членове на правителството отбелязаха, че най-сериозният проблем е нелицеприятната гледка, когато на плажа багери събарят до плажуващите туристи.