Заместник-министърът на икономиката Иво Маринов е провел среща с  представители на два български туроператора. Съгласно директива на ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор, посочват от МИЕТ.

По-рано през деня стана ясто, че туроператорът "Бългериан Вип Турс" (БВТ) е съобщил на своите руски партньори, че прекратява своята дейност. В резултат на това може да пострадат 400-500 руски туристи, които са на почивка в български курорти.
Общият брой туристи на БВТ е около 1000, не са само руски граждани, но и граждани на Иран, Кзазахстан и др.

БВТ е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от изпращащите туроператори, както е по директива на ЕС. Българската фирма работи с няколко руски туроператора и те веднага са поели върху себе си проблемите на туристите, съобщиха руски медии.
Ако изразходват допълнителни средства за заплащане на престоя си, туристите от Русия ще получават от хотелите документ, с който да си върнат впоследствие тези пари.

За възникналите финансови проблеми на "Бългериан Вип Турс" МИЕТ е информирано от представители на туристическия бранш.
БВП не е изпълнила задължението си, съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка "отговорност" на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма, и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си. Фирмата има 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда.
Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 000 лева, посочват от МИЕТ.

По БНР обаче Маринов каза, че БВТ е реагирала съгласно закона. "Нещата се движат в рамките на закона", заяви той.

Получено е уверение от управителя на БВТ Николина Добрева, че иранските й партньори ще платят престоя на туристите от Иран, които сега са на почивка в България и на тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигнали туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузински туристи, които са на почивка в "Слънчев бряг".