Той запазва поста си, макар че демонстрантите призовават и за неговата оставка, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. От кабинета излязоха министрите на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи. Вместо тях, както настояваха протестиращите, са назначени хора, които не са свързани с предишните управляващи.

Новото коалиционно правителство бе съставено след продължили двудневни консултации на всички легални политически сили. Разговорите бяха водени на фона на масови демонстрации с искания за пълно ликвидиране на политическото наследство на бившия президент Бен Али, който избяга от страната.
Външен министър стана 75-годишният Ахмед Унаи, дипломат от кариерата.

В новия кабинет има 12 нови министри и девет от членовете на предишното временно правителство плюс премиерът. Само трима от министрите са свързани с бившата управляващата партия - много по-малко, отколкото в предишното, където бяха десет. Задачата на новия кабинет е да подготви произвеждането на избори в срок от шест-седем месеца. Премиерът заяви, че първите свободни избори в Тунис ще бъдат организирани от независима комисия и следени от международни наблюдатели.

Премиерът увери жителите на Тунис, че новото правителство ще извърши икономически и социални реформи, за да се подобри животът навсякъде в страната. 

Преди две седмици президентът на Тунис Зин ал Абидин бен Али, който управляваше авторитарно в продължение на 23 години, бе свален от власт с народен бунт. Събитията в Тунис намериха отзвук в друга арабска държава в Северна Африка -Египет, където започнаха масови демострации срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак.