Наредбата беше публикувана в Държавен вестник в края на октомври и изненада топлофикациите и топлинните счетоводители. От Столична община поискаха нейното отлагане, тъй като не са били уведомени своевременно.

По думите на Стойнев, за да бъдат спокойни гражданите и да не възникнат грешки и проблеми в отчитането на сметките, е по-добре наредбата да влезе в сила от следващия отоплителен сезон.

Той обаче защити наредбата като "много по-справедлива от сега действащата" и отрече обвиненията, че заинтересованите страни не са били информирани за направените промени.

Проектът бил поместен на сайта на министерството още през май. А най-голямата топлофикация - софийската, е била отлично запозната с промените в наредбата и е била съгласна с тях.

Все пак Стойнев се обезпокоил и взел решение за отмяна на наредбата. Той получил писма от асоциациите на топлофикационните дружества и на топлинните счетоводители, че няма да могат за толкова кратък период да настроят софтуера си.

Фандъкова vs. Стойнев

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова Стойнев да не политизира въпроса за сметките за парното.

Във връзка с дълговете на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" министърът попита по-рано колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения.

Фандъкова изрази притеснение, че МИЕ сменя радикално начина на изчисление на сметките за парно, без да обясни на хората как промените ще се отразят на сметките им.

Топлинни счетоводители: Промените са ненавременни

"Промените в наредбата са изключително ненавременни, защото се публикуват дни преди началото на отоплителния сезон, а ние не знаем как ще се отразят на сметките, клиентите също не знаят какво да очакват и понеже никой друг не е провел разяснителна кампания, ще трябва това да направим ние", заяви Милена Стефанова от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

Тя коментира, че въведената в наредбата нова формула на изчисление на потребената енергия няма да доведе до изравняване на сметките за парно целогодишно, но ще се изравнят на 12 равни вноски месечните сметки за топла вода.

Сметките за отопление пък ще бъдат относително изравнени през отоплителния сезон. Това ще означава, че за по-топлите зимни месеци (ноември, март, април) клиентите на топлофикациите ще плащат по-високи сметки, отколкото досега, а за по-студените зимни месеци (декември, януари, февруари) - по-ниски.