В Европейската комисия защитихме изграждане на ново газово хранилище на българска територия, похвали се Стойнев, цитиран от "Фокус".

Той добави, че единственият вариант за България, ако спре подаването на руски газ, е да се ползват количествата синьо гориво в хранилището в Чирен. Там и в момента се нагнетява гориво. Каквито и количества да има обаче, те могат да покрият нуждите на страната ни само за известно време, коментира той.

Отношенията между Москва и Киев отново са обтегнати. През 2009 година Русия рязко съкрати газовите доставки за Европа през Украйна, с което предизвика кризисна ситуация в страните от Балканите - газоподаването бе изцяло прекратено и засегна и държави от централна Европа.

Москва обвиняваше Киев, че си присвоява от предназначения за Европа транзит.

Една от засегнатите страни от газовата криза беше България. Спирането на доставките беше тежък удар за икономиката, а страната ни обяви кризисна ситуация посред зима.

Омагьосаният кръг "Булгаргаз" - "Топлофикация София"

Министърът призна, че състоянието на "Булгаргаз" е тежко, но не е моментът да се коментира сега. Според него приблизително 100 милиона лева е сумата, която трябва да се намери за осигуряване на нормален отоплителен сезон в София.

"Топлофикация София" дължи 100 милиона лева на "Булгаргаз" и се получава този омагьосан кръг. Не е въпросът дали "Топлофикация София" ще бъде държавна или не. Колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения, попита Стойнев.

По думите му трябва да се борим България да стане основен газоразпределителен център на Балканите.

Според министъра нагнетяването на газ в хранилището, което имаме в момента, е достатъчно, но не е ясно колко може да продължи една евентуална криза.
Той подчерта, че трябва да се бърза с изграждането на "Южен поток", за да бъдем независими.