Това показват обнародваните в ДВ промени в Наредбата за топлоснабдяване, коментарите на експерти и първите оценки от Столична община, собственик на "Топлофикация-София". 

Досега за всяко жилище се изчисляваше дял от общото разпределение в сградата през миналата зима и този процент се използваше за прогнозните сметки през следващия отоплителен сезон по показания на общия топломер.
 
Сега ще се пресмята не процент, а средната консумация на ден на жилище за миналия сезон, която ще се умножава по броя на дните с парно през новия месец, пише "Преса". Тъй като тази сума няма да има нищо общо с новото потребление, тя допълнително ще се коригира с коефициент, определен по отделна методика. Той също се пресмята, като количеството топлина, отчетено от топломера в абонатната за даден месец, се раздели на количеството, отчетено за същия месец на миналата зима.

Целта на промяната е "осредняване" и заличаване на големите сметки през ноември, януари и февруари.

В пълен обем такъв ефект се получава при плащане на равни месечни вноски, но повечето абонати не го харесват, защото губят представа за потреблението.

С промените равните вноски се въвеждат само като прогнозни за топла вода.
Прогнозното количество топлина за горещата вода ще се смята като 1/12 от общата енергия за подгряването на ползваните кубици вода от абоната, отчетена след изравнителната сметка.

В края на отоплителния сезон отново ще се прави изравнителна сметка. Няма да има такава само, ако съседите са преминали на ежемесечно отчитане.

И занапред потребителят ще има право да поиска нулева прогноза за потреблението си, но само ако жилището ще бъде необитаемо поне 3 месеца. Освен това съгласието на домоуправителя вече няма да е достатъчно. Ще са необходими и подписите на още двама съседи. Целта е тарикати да не се греят с безлихвен кредит от комшиите.

Освен това при продажба на апартамента ще се изисква междинен отчет.

Друга промяна в наредбата дава право на етажната собственост сама да определя процента на сградната инсталация. Дава се право на етажната собственост да избира между 4 начина за пресмятане на парите.

За първите два начина ще се разчита на топлинните счетоводители.
Единият отчита реално колко радиатора има в сградата, а не колко са по проект.
При втория начин се определя разход за тръбите, който се дали между съседите по кубатура.
Третият вариант е "лице", което да извърши реално измерване на енергията от тръбите, но пред представител от „Топлофикация“.
Четвъртата възможност е съседите да определят процент за сградната инсталация по фиксирана стойност за процент сградна инсталация, предложена от фирмата за дялото разпределение и приета с протокол от общото събрание на етажната собственост.

Със свалените радиатори е свързана и още една промяна. Тя задължава топлофикациите да настроят абонатните станции, така че да не подават количества енергия, все едно няма свалени радиатори.

Столична община: Отложете промените

Сторичният общински съвет и "Топлофикация-София" поискаха едномесечна отсрочка за промените в наредбата. Така топлолофикационното дружество ще може да проведе информационна кампания.

Първите сметки, които ще получат абонатите на "Топлофикация", вероятно ще бъдат по-високи от миналогодишните в следствие от измененията в наредбата.