Градските законодатели са гласували анулирането на закон, забраняващ танците в повечето заведения в града. "Антитанцовият" закон, приет през 1926 година, забранява подобен род забавления в барове и ресторанти, които не притежават лиценз за кабаре. Необходимото разрешително имат по-малко от 100 измежду 25 000 заведения в Ню Йорк, подчертава агенцията, цитирана от БТА.

Според критиците на т.нар. "кабаретен" закон, той е расистки опит да се контролират джаз клубовете в Харлем през 20-те години на миналия век и спазването му и до ден днешен е несправедливо.

"Ако сте латиноамериканец, афроамериканец или представител на ЛГБТ общността, сте потърпевши от този закон. Време беше да поправим тази историческа несправедливост", казва общинският съветник Рафаел Еспинал.

Гласуваното от общинския съвет анулиране на закона ще бъде разгледано от кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, който е заявил, че подкрепя мярката.

Отмяната ще влезе в сила 30 дни след подписването й от градоначалника.

Привържениците на нощния живот тържествуват.

"Близо век кабаретният закон действаше пагубно върху нюйоркската култура и за нас е удоволствие да отпразнуваме "гибелта" му. Изключително се гордеем с нашата градска управа, която поправи неправдата", казва Джон Баркли, мениджър на бар и основател на Мрежата за освобождение на танца в подкрепа на анулирането на закона.