Извършителят на едната от двете стрелби в центъра на град Остин в американския щат Тексас все още се издирва.

Вторият стрелец е бил заловен, предаде Франс прес, като се позова на нови данни на местната полиция.

Първата стрелба отекна в 02,15 ч. местно време в квартал на Остин с барове и дискотеки. На място е починала от раните си една жена на двайсетина години, а три други жени са били откарани с огнестрелни рани в болница. Ранен мъж е отказал медицинска помощ.

След тази стрелба полицията предупреди в Туитър жителите на града да избягват центъра. Нападателят се издирва, но според информации той е бил на двайсетина години и с вид на латинос.

Малко след това нападение, в центъра на Остин отекна втора стрелба. Тя стана на паркинг. Там мъж извадил огнестрелно оръжие, но свидетели се намесили и го обезоръжили, а после го повалили на земята. При схватката нападателят бил ранен и откаран в болница.

Полицията се опитва да установи дали има връзка между двете атаки и дали нападателите са познавали атакуваните от тях хора.

Заради двата случая на стрелба тази нощ Остин беше обхванат от паника, но по-късно през деня обстановката се успокои.

Полицията е под тревога в цялата страна, особено в Тексас, след като преди няколко седмици в Далас цветнокож мъж уби петима полицаи, охраняващи демонстрация срещу случаи на полицейско насилие над цветнокожи.

Двата случая на стрелба в Остин последваха стрелба в предградието на Сиатъл Мъкълтио, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полицията обяви, че там нападателят е на 19 години. Той убил трима души и ранил четирима по време на парти в частен дом в ранните часове на събота. Стрелецът е задържан, но името му не се съобщава. Засега подробности за тази атака полицията не предоставя, за да не пречи на разследването.

Според баба на оцеляло в нападението 18-годишно момиче нападателят застрелял от упор двама души с автоматична пушка, а после се качил на покрива на сградата и оттам открил огън.

Според оцелялото момиче нападателят и една от неговите жертви неотдавна имали връзка, но скъсали, така че мотивът за стрелбата може би е личен.