Сигналът е подаден в 8.54 часа. Мощната стрелба е чута от живущи в кооперациите в кв. "Кръстова вада". Те са съобщили за две много силни експлозии.

Стрелбата е била по автомобила на Алексей Петров при кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Арарат", в близост до което е къщата му. Сигналът е бил подаден от охраната на бившия съветник в ДАНС.

Вижте снимки>>>

Имаше страхотна експлозия. Цялата сграда се разтресе, прозорците също се блъскаха, не разбрах какво стана, но след няколко секунди това се повтори и то по-силно. После видях хора, които бягат и крещят”, разказа англичанинът Кийт Грегъри, който живее в кооперация в района на стрелбата.

Самият Алексей Петров заяви, че е жив и здрав, не е получавал заплахи и нямал подозрения за готвен срещу него атентат. Не смятал, че причина за нападението са бизнес делата му, а че е грешка, съобщиха БНР и Нова телевизия.

Стрелбата е била по бронирания му "Мерцедес", който е със специална защита от най-високото седмо ниво.

По мерцедеса е стреляно не с един, а с два гранатомета едновременно. Двамата стрелци са причакали колата в една от пресечките.

Бронираният автомобил обаче е успял да удържи на изстрелите. Един от снарядите се е забил в колата, но не се е взривил.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прекъсна заседанието, след като Атанас Мерджанов от БСП поиска вътрешният министър Румяна Бъчварова да бъде изслушана в парламента заради стрелбата в столицата.

Бъчварова съобщи пред депутатите, че освен по автомобила на Алексей Петров, има щети и на постройка в близост. Тя призова журналистите да дадат на МВР шанс да работи по този криминален случай.

Съсед на Алексей Петров разказа за екшъна, на който е станал свидетел.

"Видях го как слезе от джипа, беше жив и здрав. Колата му беше ударена в дясната врата, добре че е бронирана. От последния етаж не се вижда много, но бяха двама нападатели. Не знам дали са били с маски. Бяха с "Опел" и след стрелбата избягаха с мръсна газ", разкри мъжът, който се представи като Васил Коцев, цитиран от Блиц и "24 часа".

Районът бе отцепен с полицейски ленти. На място пристигнаха и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма. Двата гранатомета са открити.

Експерти обясниха, че е абсолютно нормално от толкова близко разстояние стрелбата с гранатомет да не доведе до успешен резултат, тъй като на противотанковата ракета й е нужно голямо разстояние, за да се активира взривателят.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов заяви, че няма да е удовлетворен, ако не се разследва откъде и как се появяват по улиците на София такива системи, предназначени за фронт, бой, операции на армията. Според него е недопустим този поток за изнасяне на оръжия - които някъде се водят на отчет, най-вероятно незаконно, но във всички случаи платено - да убива хора.

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се провежда разследване за извършен опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Провеждат се интензивни процесуално следствени действия. Извършва се оглед на местопроизшествие, разпитват се свидетели. Назначена е балистична експертиза.

Издирва се червен "Опел Вектра", от който се предполага, че е стреляно. Вероятно автомобилът е с крадени номера. Столичната полиция е вдигната на крак, като служителите са предупредени, че нападателите са особено опасни.

Алексей Петров е основният обвиняем по делото "Октопод", което бе образувано срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет. Петров е сочен за ръководител. Другите обвиняеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

Това е вторият опит за покушение срещу бившата барета.

Първият беше извършен на 15 август 2002 г. пред басейна „Спартак“ в София. Тогава неизвестни откриха стрелба срещу Алексей Петров, докато той излизал от офиса си. Петров беше прострелян в гърдите и крака.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За атентата срещу Алексей Петров.