Приет беше и докладът, изработен от Временна комисия, който изяснява възможностите за решението на проблема, който раздели старозагорци.

Въпросът, на който трябва да отговорят гражданите на Стара Загора е: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка" по реда на Закона за общинската собственост. На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета на община Стара Загора?".

До идеята за референдум се стигна след продължило повече от година брожение в обществеността и под натиска на екозащитни организации, които успяха временно да спрат изграждането на няколко нови жилищни кооперации.

Зад предложението за референдума застана кметът Живко Тодоров, който посочва, че ако отговорът за парка е положителен, общината ще трябва да изтегли банков заем, за да се разплати със собствениците на терените.

Два инициативни комитета защитават противоположни позиции. Първият подкрепя правото на собственици на парцели в квартала от 224 декара да изградят свои жилища.

Вторият комитет е от екозащитниците, които искат на мястото да остане парк.

Старозагорци, които искат квартал "Бедечка" да се превърне в зелена зона за отдих,  си построиха снощи палатков лагер на площада пред кметството.