В същото време синдикатите подкрепят идеята на министър Тотю Младенов за повишението на минималната работна заплата. Вчера министър Младенов каза, че с повишаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лв., ще влязат малко повече от 20 млн. лв. в системата на общественото осигуряване и НОИ. Синдикатите са твърдо против повишаването на възрастта за пенсиониране на 1-ва и 2-ра категория труд и повишението на осигурителния стаж.

Координационният съвет на КНСБ ще вземе решение на 10 септември, кога точно ще бъдат протестите. Ние сме заявили, че те ще бъдат, когато в пленарна зала започне четенето на промените в Кодекса за социално осигуряване, заяви пред агенция Фокус Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ. Затова се обърнахме с писмо към министър-председателя Бойко Борисов, в което настояваме да бъде оттеглен законопроектът.

Той посочи, че освен това преди лятната ваканция председателя на НС Цецка Цачева е обещала да се направят икономическите разчети какъв ще бъде ефектът за НОИ от промените. Надяваме се да докажем чрез нашите експерти пред Комисията по труда и социалната политика, че с промените няма да се осигури стабилитета на касата.

Според Никифоров около 162 000 човека са на минимална работна заплата и от тях 37 хиляди са в бюджетната сфера. Така, че ние отдавна настояваме за нейното увеличение. В антикризисните мерки има разписан такъв ангажимент между работодатели – синдикати и правителство – минималната работна заплата да бъде повишенана 270 или 290 лв., поясни той.

Синдикатите искат също преговори за минималните осигурителни прагове. Не приемаме замразяването на доходите и на пенсиите така, както Симеон Дянков се опитва да анонсира”, каза още вицепрезидентът на КНСБ.