Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес след извънредно заседание на Координационния съвет на синдиката.

По думите на Пламен Димитров, по протокола има все още има два спорни въпроса. Единият е за удължаване на преходния период за пенсиониране на категорийните работници до 2014 година (вместо до 2012 г., както се предвижда), без промяна на възрастта за пенсиониране, а другият е за плавното повишаване на стажа в общата категория, но от 2016 година. В проекта на протокол е записано повишаване на осигурителния стаж с четири месеца на година за всички категории до достигане на общ осигурителен стаж, съответно 37 години за жените и 40 години за мъжете за периода от 2016 година до 2024 година.

Според Димитров причината вчера да няма подписан протокол е необходимостта финансовият министър да представи допълнителни разчети по тези точки.

КНСБ отчита като успех, изтеглянето от парламента на законопроекта за промени в КСО и стигането до решение, че финансовата стабилизация на системата не може да стане само за сметка на правата на хората, а трябват и допълнителни приходи, заяви Димитров.

Вчера на пресконференция в МС след среща на синдикатите с премиера и част от правителството, беше обявено, че от догодина се вдига осигурителната вноска с 3% (2 за фонд "Пенсии" и един за "Безработица"), ще бъде въведено криминализиране на укриването на вноски и ежегодно ще бъдат повишавани минималните осигурителни доходи. Социалният министър Тотю Младенов каза, че от мерките се очакват допълнителни приходи в системата от 700 милиона лева, което ще позволи промените в условията на пенсиониране да се разсрочат във времето и вдигането на стажа да е по-плавно от предвиденото.

Ръководството на КНСБ се противопостави на "непремереното" говорене на работодателските организации, че държавата ще влезе в рецесия, ако се увеличи вноската. Димитров определи тезата на независимите икономисти, че синдикатите са виновни за дефицита в НОИ, като "върховна наглост".
Същите тези икономисти съветваха години наред да се намалява вноската, което доведе до огромния дефицит в НОИ, допълни Димитров.

Протестът ще започне в 11 часа, пред централата на синдиката, шествието започва в 11.30 от площад "Македония", в 12.30 ще бъде протестният митинг пред Народното събрание, каза председателят на стачния комитет Валентин Никифоров. Очакванията на ръководството на КНСБ са утре да се съберат около 15 000 души, към утрешния ден се очаква подписката на КНСБ да бъде подкрепена от 200 000 души.

Междувременно от шестте национално представителни работодателски съюза обявиха, че напускат Тристранния съвет в знак на протест срещу решението за увеличаване на пенсионните осигуровки с 3%. Работодателите се обявяват против съглашението между кабинета и синдикатите.