По думите на Мирослав Ненков, болничният на Гелев изтича в средата на този месец и ако той не го поднови, няма проблем да поеме поста на директор на "Бърза помощ" отново, съобщиха Дарик радио и БНР.

В края на май десетки медици от Спешна помощ в София подадоха оставки в знак на протест срещу отстраняването на директора си Георги Гелев заради лоша организация и контрол при окомплектоване на линейките и проблем с недостига на кадри. Спешна помощ бе поета от Александър Златанов, а здравният министър Таня Андреева обеща промени в организацията. Бяха осигурени допълнителни екипи.

Министър Ненков коментира още, че екипите на Спешна помощ са крайно недостатъчно, но не знае дали ще успее да вдигне заплатите им.

Набелязали сме някои идеи. Моите колеги проверяват дали те могат да бъдат реализирани законно, доколкото разбирам част от идеите ще облекчат работата на колегите от Бърза помощ. Екипите са крайно недостатъчни. По отношение на увеличаването на парите - това е труден процес, който не знам дали аз ще успея да го постигна през тези два месеца", допълни здравният министър.

Той каза още, че в момента тече проверка във Фонда за лечение на деца, където най-вероятно ще има нов директор и ще се изготви нов правилник за работа. 

В заключение Ненков заяви:

"Няма да направим нищо подмолно и безотговорно за двата месеца, в които ще сме в Министерство на здравеопазването”.

Екипът на министъра

Мирослав Ненков представи своя екип от заместник-министри.

Лидия Нейчева е заместник-министър, който ще отговаря за лекарствената политика, тя е магистър-фармацевт, работила е във Военномедицинска академия и болница "Токуда".

Вторият заместник-министър е д-р Любомир Бакаливанов, който идва от Националната кардиологична болница, където е бил началник-отделение "Анестезиология и интензивно лечение".

Началник на кабинета на министър Ненков е Лилия Иванова.