И.д. директорът на Центъра за спешна медицинска помощ София-град Александър Златанов обяви, че екипите ще бъдат осигурени от Венномедицинска академия, "Пирогов", болница "Света Анна" и някои частни болници, предаде БТА.

В столичната спешна помощ сега работят 180 лекари в 36 екипа. Преди дни министър Таня Андреева обясни, че в София трябва да дежурят минимум 15-20 линейки, които в момента са едва 11.

Д-р Златанов уточни, че има изработен екшън план за оптимизиране на работата на центъра, като целта е най-напред намаляване на напрежението сред лекарите и на притеснението на хората в града, както и намаляване на времето, за което линейките ще пристигат на посочен адрес.

По думите на Златанов това време трябва да е между 7 и 17 минути. Необходимо е и линейките да транспортират болния до най-близкото лечебно заведение, което може да окаже адекватна помощ.

Според Златанов, трябва да се оптимизира и координацията с Националната система на телефон 112.

Днес бе първият работен ден на поста на д-р Александър Златанов, а плановете му за разрешаване на проблемите в Спешната помощ вече са в ход. Протестите на лекарите продължават.

Премиерът Пламен Орешарски призна по-рано днес, че кабинетът е закъснял с мерките по модернизирането на спешната помощ.

От трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос на ГЕРБ Орешарски подчерта, че проблемите в тази област са трупани с години при разходване на средствата на Здравната каса, предаде БНР.

"Решаването на проблема за шефа на това звено е един от второстепенните. Точно от опита на вашата парламентарна група, респективно вашето правителство (на ГЕРБ - бел. ред.), което стана рекордьор по смяна на здравни министри, това още един път ни показва, че не проблемът е кой управлява, а как се управлява", посочи Орешарски в отговор на въпрос ще има ли смяна на здравния министър.

Кризата в здравеопазването се изостри, след като на улицата в София почина фотографка, докато е пристигнала линейка. От Министерството на здравеопазването предложиха смяна на шефа на Спешна помощ- София д-р Георги Гелев, което предизвика над 100 заявления за напускане на лекари и протести.

Днес от ГЕРБ поискапа изслушване на министър Таня Андреева по проблемите на здравеопазването, но управляващите не пожелаха изслушване.

Вижте повече тук >>>

АНКЕТА: Кой е отговорен за бавната "Спешна помощ"?