Снимката на възстановеното лице на мъжа, който също загина в атентата, е качена в сайта на Интерпол, след като българските власти я разпространиха в сряда. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че снимката вече е изпратена до партньорските служби, за да се установи по-лесно самоличноста на мъжа.

Снимката е публикувана от Интерпол в сряда с черна бюлетина - тя се използва, за да се търси информация за неидентифицирани трупове във всички 190 държави-членки на организацията на четирите официални езика - арабски, английски, френски и испански.

По думите на Цветанов, цитиран на сайта на Интерпол, съдействието на организацията е следващата логична стъпка в разследването на кървавата атака от 18 юли.

“Решението на България да потърси помощ от Интерпол и държавите-членки на организацията за разпространение на компютърната снимка на атентатора показва, че българските власти полагат всички усилия да открият отговорните за терористичната атака", заяви генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл.

Той допълва, че Интерпол и всички страни-членки ще продължат да оказват всякаква помощ на българската полиция чрез проверки в базите си данни, като всички запитвания във връзка с разследването ще бъдат разглеждани с най-висок приоритет.

По думите на министър Цветанов снимката е достоверна до 95-100%. Изображението е на млад мъж със светла кожа, светли очи, високо чело и къса тъмнокестенява коса.
За изготвянето на снимката експертите са използвали модерна технология и с помощта на наличните данни са възстановили лицето на извършителя на терористичната атака.

Снимката не е била пусната по-рано, за да не се създава страх у хората, защото лицето му е било обезобразено.