"Недопустимо е след 22 години да няма закон за службите. 22 години след революцията го обявяваме, ясно защо не го е имало. Сега има абсолютен консенсус с всички политически сили, че е нужен Устройствен закон. Очаквам да бъде приет в най-кратък срок", заяви премиерът Бойко Борисов след първото заседание на КСНС при новия президент Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

Заседанието продължи над 4 часа. На него вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе доклад за промените в сектора за сигурност, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за енергийната сигурност.
Анблок всички закони за службите ще влязат в парламента до декември тази година, а ще бъдат приети до април 2013 г. Съгласие има и за парламентарен контрол върху реформите в сектор "Сигурност".

„Цветанов оттегли предложенията в доклада. За трети вицепремиер никога, ама по никакъв начин, не е говорено пред мен”, каза Бойко Борисов по повод идеята за отделен вицепремиер, който да отговаря за службите и добави, че тя е била подготвяна от “хора, които вече не са по постовете си“, визирайки отстранения от три поста Румен Миланов. Премиерът дори определи като „безобразие" факта, че се е стигнало до толкова широко обсъждане на идеята за трети вицепремиер и дори има въпрос към него за това.

На въпрос кой ще кадрува в спецслужбите, Борисов отговори лаконично: “Аз“, предаде Mediapool.

На заседанието е постигнато съгласие още, НРС да премине на подчинение от президента към Министерски съвет, а НСО да остане към администрацията на държавния глава. Решението идва дни след скандала около разузнаването и отстраняването на бившия му шеф Кирчо Киров от поста премиерски съветник заради финансови нарушения.

Съветът за сигурност към Министерски съвет ще бъде еднолична отговорност на премиера, а в заседанията му ще участва и вицепремиерът Симеон Дянков, реши още КСНС.
„Нека да съм ясен - Съветът за сигурност не е шапка на службите. Това консултативен орган на Министерски съвет, създаден преди много години. Той е на подчинение на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Всички се обединихме около това, че е необходимо ефективно взаимодействие между службите и в никакъв случай работа „на парче", заяви Росен Плевнелиев, цитиран от Дарик радио.

"Независимо от проведените реформи, дейностите в сектор "Сигурност" изостават. Органите не функционират в единно правно пространство. Недопустимо е повече от 20 години НРС и НСО да работят без закони и без парламентарен контрол. Колкото по-скоро звената за национална сигурност се научат да работят заедно, толкова по-бързо ще постигнем ефект за обществото, защото в новите условия нито една институция не може самостоятелно да противодейства ефективно на заплахите за националната сигурност", отправи обаче критики президентът.

Още преди да започне заседанието той заяви, че такива ще се провеждат редовно - веднъж на три месеца, а не само при кризисни ситуации.
„За мен е учудващо, че толкова години президентската институция не е изготвила правила за работа на КСНС. В края на заседанието ще предложа правила за работа, които да бъдат обсъдени в рамките на един месец”, каза държавният глава по адрес на предшественика си Георги Първанов.

По втората засегната тема - енергийната сигурност, премиерът заяви: „Най-евтината е спестената енергия. Ако имах договор за АЕЦ „Белене” с цени, разчети, срокове... Ние сега хипотетично си говорим за цени, пазари за нещо, което е трябвало да бъде подписано 2007 г. И към момента ние изнасяме огромно количество електроенергия. Площадката в „Козлодуй” дава възможност и за 8-ми реактор, ако ни потрябва". 

За разлика от темата за службите обаче, по тази управляващите, очаквано, се сблъскаха с опозицията. Сергей Станишев заяви: "Консенсус категорично няма за енергийната сигурност. Не видях от страна на правителството ясна концепция за това как се гарантира енергийната сигурност на страната, какви са прогнозите за потребление и какви са цените на енергията, която ще се произвежда или внася в България в средносрочен период”.