Около 12,30 часа от сградата на банковия клон излезе цивилен мъж и първоначално се смяташе, че това е той. Изведеният обаче не беше с белезници и най-вероятно е бил или психолог, или полицай. 
Вероятна причина баретите да не атакуват похитителя е, че той заплашва да се самоубие.

По обяд полицейските заграждения бяха свалени за малко, но след това отново възстановени. Служителите на реда продължават да не допускат в зоната на безопасност автомобили, пешеходци и представители на медиите.

В 15 ч. министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че похитителят е Стефан Петров Стефанов от село Кортен, който е охранител в сливенска фирма и е роден през 1983 година, съобщи "Фокус". По първоначални данни причината за станалото е, че Стефанов е бил скъсан на шофьорски изпит.
"При влизането си в банката мъжът имал намерение да я ограби, но след последвалата стрелба, при която е ранен единият от охранителите - 42-годишният Станчо Станев, той става изключително агресивен", допълни Цветанов. Министърът каза още, че вторият охранител Димитър Митков е бил пуснат от похитителя още снощи след стрелбата заедно с пострадалия Станев.

През цялото време на акцията от вчера до днес, когато бяха освободени всички заложници, полицията е знаела какво става в клона на банката, като е поддържала постоянна връзка със служителка, за която Петров не е знаел, че се намира в банковия клон, съобщи още Цветанов, цитиран от БТА.

Около 11,30 ч. днес от сградата беше изведена още една жена, за която се оказа, че през цялото време е била скрита в кабинета си и похитителят не е знаел за нея. Пред Нова телевизия председателят на надзора на на "Инвестбанк" Петя Славова съобщи, че последната изведена жена е директорката на банковия клон Веселка Цонева, за която първоначално се смяташе, че е в сградата, но по-късно стана ясно, че не е сред хората, които нападателят държи.

Вътрешният министър съобщи, още че похитителят единствено е поискал да говори с роднините си.
По думите на премиера Бойко Борисов пък мъжът не е искал паричен откуп, само цигари и безалкохолна напитка. Борисов пристигна около 4 часа сутринта на мястотото на инцидента, като лично пое ръководството на операцията за няколко часа, съобщи bTV. По-късно премиерът се завърна в София, където в Народното събрание обяви края на заложническата драма.

"Сега понеже го е страх да се предаде, да не го застрелят, ако ме чува, дал съм изрични указания - предаде ли се, така както законът повелява, един шамар няма кой да му удари. Да бъде добър да се предаде жив и здрав", каза Борисов от парламентарната трибуна, цитиран от "Фокус".

Първа бе освободена снощи около 22 часа 32-годишната кредитна инспекторка Радина Терзиева. Към 4.15 часа тази сутрин бяха пуснати на свобода и главната счетоводителка Ивелина Тенева и касиерката Мими Величкова. В 7 ч. от банката излезе и касиерката Ваня Димитрова. Около този час е пуснат и вторият охранител Димитър Митков. В 10.17 ч. от банката излезе и касиерката Светла Атанасова с чанта в ръка.

Междувременно директорът на болницата в Сливен д-р Васислав Петров съобщи, че състоянието на ранения охранител е подобрено значително.
42-годишният Станчо Станев бе прострелян от нападателя, който нахлу в банката към 16 ч. вчера. След 5-часова операция мъжът е бил на дихателна реанимация. По думите на д-р Петров куршумът е нанесъл сериозни травми. Влязъл е през гърдите, преминал е през диафрагмата, перфорирал е стомаха, засегнал е далака. Всички травми обаче са овладяни, спряно е кървенето и пациентът е стабилен.

В операцията на Станев са участвали всички лекари и анестезиолози на областната болница. Гръдната операция е направена от екип, ръководен от д-р Владо Чакъров, началник на отделението по гръдна хирургия в старозагорската областна болница, съобщи "Фокус".
По-късно от болницата съобщиха, че раненият охранител диша самостоятелно, като на моменти използва кислороден апарат.

Всички заложници, които въоръженият похитител освобожди, преминават през болницата за преглед на състоянието им. На освободените заложници ще бъде оказана и психологическа помощ, тъй като са преживели шок. Ръководството на "Инвестбанк" съобщи, че на всички ще бъде предоставена специализирана медицинска помощ от ЗОК “България Здраве”, както и възможност за почивка за тях и техните семейства във "Феста Хотели". Служителите ще бъдат подпомогнати и финансово.

Досега в България от 1948 г. е имало 8 тежки заложнически кризи.

Последна актуализация в 15.20 ч.