Това съобщи Би Би Си, цитирана от КРОСС. Според британските учени, които са направили тази прогноза, очакваната буря ще изведе от строя жизненоважни системи като системите за електрозахранване и компютърното оборудване.

Според  „Сънди таймс" британското правителство вече се готви, в случай на необходимост, да спре тока на територията на Обединеното кралство, за да намали пораженията от магнитната буря.

Както отбелязват учените, Слънцето е навлязло в активен период, който ще достигне върха си през 2012 година. Според техните пресмятания, предстоящата магнитна буря ще надхвърли поне пет пъти тази, която през 1989 година остави без електричество 6 милиона души в канадската провинция Квебек.

По-рано учени изказаха предположение, че през следващите 20-30 години слънчевата активност може рязко да се намали, което може да доведе до повторението на т.нар. „маундеровски синдром"- най-дългия период на спад на слънчева активност, станал от 1645 до 1715 година, с който се свързва „малкия ледников период" в Европа.