Това съобщи вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Американският всекидневник, който се позовава на източници от администрацията, допуска, че това може да означава фактическа крачка за компромис с Русия, която подкрепя сегашното правителство на Сирия.

Същите източници съобщават, че Тръмп е взел решението си преди почти месец след среща с директора на ЦРУ Майк Помпео и с помощника си по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър.

Тази среща се е състояла в Белия дом  се в навечерието на разговорите с руския президент Владимир Путин в Хамбург.

"Вашингтон пост" пояснява, че прекратяването на програмата за подкрепа на бунтовниците, сражаващи се срещу президента Башар Асад, не е била сред условията за начало на преговорите за сключване на споразумение за примирие в Югозападна Сирия.

Според други източници на вестника решението на Тръмп е било подкрепено от Йордания, на чиято територия се води подготовката на някои отряди.

Твърди се, че тази стъпка е част от по-обстойна стратегия на сегашната администрация, насочена към постигане на споразумения с Русия за местни примирия в Сирия.

"Това е изключително важно решение. Путин победи в Сирия", казал пред вестника, настоявайки за анонимност, представител на сегашната администрация.