Това заяви адвокатът на царското семейство Ели Христова след днешното заседание на Апелативния съд в Пловдив, който трябва да се произнесе по казуса в законовия едномесечен срок, предаде "Фокус".

На 9 юли 2010 г. първата инстанция - Окръжният съд в Пловдив, отхвърли исковете на царските наследници. През декември 2009 г. пък парламентът наложи мораториум върху царските имоти.

"Ясно е, че искът ни няма да бъде уважен, не очакваме изненади. Съдът ясно показа отношението си, молбите ни дори не бяха прочетени. Но всички тези дела отиват в съда в Страсбург", каза още адвокат Христова.

Тезата на държавата по това дело бе, че българските владетели не са имали лични средства и че монархът е имал пари само в цивилната листа, а те са били толкова малко, че с тях не е можел да купи имот. Първоинстанционният съд прие, че Интендантството на цивилната листа на Царя е държавно учреждение,  като е имало права да придобива имущество. То било създадено с цел нормалното осигуряване на монархическата институция.

Според адвокат Росен Христов опитът да се смеси конституционната с абсолютната монархия е наивен и българските царе са имали лични средства, които са харчели, по избран от тях начин.
Това се доказва и с документ за взет от руското правителство личен заем от Фердинанд, с който той е купил друг дворец, защото "Кричим" вече е съществувал. Но това доказва, че е имал лични пари. Според Росен Христов това, че парите са били съхранявани от интендантството на цивилната листа, не означава, че са били държавни.
"Английската кралица също не си носи пари в джоба, с които да си купува неща", добави защитникът.

През юли миналата година стана ясно, че държавата ще си поиска всички гори, върнати на Симеон Сакскобурготски, тъй като са дадени при процесуални нарушения. Самият Сакскобургготски заведе дело срещу България в Страсбург по казуса с имотите.