Това съобщи пред Дарик Минчо Спасов от НДСВ. За това свое решение Сакскобургготски бе уведомил по телефона премиера Бойко Борисов, като според него наложеният запор върху горите му е неоснователен.

Според Минчо Спасов управляващите имат намерение да похарчат излишни държавни пари за частни адвокатски кантори в опит да си върнат собствеността върху т.нар. „царски имоти".

В петък министър-председателят Бойко Борисов обяви, че държавата ще търси начини да осигури средства за ангажирането на няколко адвокатски кантори за завеждане на дела срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III в опит да си върне „царските имоти".

Минко Спасов бе категоричен, че Симеон Сакскобургготски е подал иска си в Страсбург, но няма представа кой точно ще го защитава. "Няма да бъда аз. Мисля, че добри юристи с опит ще го защитават, но не знам детайли", допълни той.

Причината Сакскобургготски да търси правата си в европейския съд по правата на човека е мораториумът, който Народното събрание наложи върху разпореждането с реституираните му имоти.

Спасов заяви още, че както комисията в миналия парламент, обсъждала казуса с  т.нар. царски имоти, така и юристите сега, не могат да дадат отговор на основния въпрос - защо 1947 г. държавата одържавява нещо, за което сега опонентите на Сакскобургготски твърдят, че е било държавно.

Бившият председател на парламентарната вътрешна комисия разказа пред БНР и за свой разговор малко преди изборите с премиера Бойко Борисов, в който министър-председателят му казал, че "те ще му вземат имотите". Аз само мога да предполагам кои са тези "те", вероятно това са хората, с които Борисов в момента най-добре работи, заяви Минчо Спасов. И даде да се разбере, че става дума за бизнесмена Васил Божков, съобщава "Сега".

Спасов каза, че НДСВ и Сакскобургготски са накърнили интересите на Божков през 2003 г. с намерението да привлекат външни инвеститори за строителството на магистрала "Тракия", както и миналия мандат с въвеждането на строги изисквания към колекционерите на антики.

Новината за заведеното дело в Страсбург от бившият премиер Симеон Сакскобургготски предизвика коментари за шансовете то да бъде спечелено. " Ако този съд вникне във всички обстоятелства ще се види, че искът на Сакскобургготски е не 90%, а е изобщо несъстоятелно",  обясни адвокат проф. Владимир Петров в ефира на БНТ и БНР. Според опонентът му Емил Георгиев, преподавател по право в Софийкия университет "в случая има опит да се надделее над правото с изключително „светски" аргументи". Той посочи, че взимането на Великото народно събрание на решение веднага след 9.09.1944 г. за царя е в противоречие с Търновската конституция, която все още действа по това време.