Съдебната битка продължава вече две години, след като на 9 юли 2010 г. първата инстанция - Окръжният съд в Пловдив, отхвърли исковете на царските наследници.

През март 2011 г. втората инстанция - Апелативният съд в града под тепетата потвърди решението на окръжните магистрати, а адвокатът на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза- Ели Христова заяви, че делото ще отиде в Страсбург.

Апелативните съдии постановиха, че решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947 г.), няма реституционно действие.
По тази причина то не може да възстанови пряко права на собственост на ищците върху цитирания имот.

Сега върховните съдии пишат в решението си, че предявеният иск е неоснователен, а при разглеждането на делото и постановяването на съдебния акт от апелативните магистрати в Пловдив не са допуснати процесуални нарушения. "Изводите на съда са обосновани и направени въз основа на цялостна и задълбочена преценка на всички доказателства, релевантни за спора", се казва още в мотивите на ВКС.

Решението на върховните магистрати е окончателно.