Съдът е приел, че решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947 г.), няма реституционно действие, съобщиха от пресцентъра на пловдивската Съдебна палата.

По тази причина това решение не може да възстанови пряко права на собственост върху цитирания имот, уточниха от съдебния пресцентър. Прието е също, че Интендантството на Цивилната листа на Н. В. Царя е държавно юридическо лице от типа на учрежденията, създадено от държавния глава. То има права да придобива имущество, което обаче е държавно и е с цел нормалното осигуряване на монархическата институция. Възможностите на царя и на Интенданството да придобиват имоти не се покриват по никакъв начин.
Според магистратите дворецът "Кричим" не е имот, който е придобит от името на царя и лично за него, в качеството му на частен субект.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен срок от съобщаването му на страните.
На предишното заседание на Апелативния съд на 28 януари т.г адвокатът на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза- Ели Христова заяви, че делото ще отиде в Страсбург

На 9 юли 2010 г. първата инстанция - Окръжният съд в Пловдив, отхвърли исковете на царските наследници. През декември 2009 г. пък парламентът наложи мораториум върху царските имоти.