Две млади шведки получиха матки от майките си. Матката на една от реципиентките е премахната след лечение срещу рак на маточната шийка. Другата реципиентка се появила на бял свят без матка.

Двете жени са на около 30-годишна възраст, се казва в съвместно комюнике на университета на Гьотеборг и университетската болница Салгренска в същия град. "Повече от 10 хирурзи участваха в операциите, които минаха без усложнения", заяви проф. Матс Бренстрьом, експерт по гинекология и акушерство от университета.

"Жените, които получиха матки, се чувстват добре, но са уморени след операцията. Майките им, станали донори, вече се изправиха на крака и след няколко дни ще се приберат у дома.

Младите жени ще трябва да изчакат една година, преди да пристъпят към процедура за инвитро оплождане със своите собствени замразени ембриони." Имената на пациентките не се съобщават. Екипът на проф. Бренстрьом работи над този проект от 1999 г.

Първата успешна трансплантация на матка бе извършена през 2011 г. в Турция. Лекарите в Анталия успяха да присадят органа на младата Дерия Серт, която е родена без матка.