Това съобщи официалната информационна агенция на Пхенян КЦТА, цитирана от ТАСС и БТА.

КНДР успешно изстреля днес (рано в сряда сутринта местно време) нов тип междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-15", която е в състояние да порази САЩ, съобщи снощи севернокорейската държавна телевизия, цитирана от световните агенции.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун цитиран от КЦТА, смята, че междуконтиненталната балистична ракета от нов тип "Хвасон-15" е "историческо постижение", а изстрелването й бележи успешно приключилото създаване на "държавни ядрени сили", пише руският "Новая газета".

Северна Корея изстреля поредна ракета >>

В съобщението, прочетено от говорител, ракетният тест се бил осъществен по личната заповед на лидера Ким Чен-ун.

Ракетата е най-мощната досега, като за 53 минути е прелетяла 950 км и е достигнала височина от 4475 км.

Изстреляна е била към на Японско море от полигон в провинция Пхьонан-Намдо край столицата Пхенян. По всяка вероятност е паднала в морската икономическа зона на Япония край северната префектура Аомори, съобщи японския телевизионен канал Ен Ейч Кей.

В отговор на севернокорейската провокация с изстрелването на балистична ракета, южнокорейските военни са извършили минути по-късно високоточни пробни ракетни изстрелвания по полигон с учебни цели, съобщи Комитетът на началник-щабовете на Южна Корея. Тези изстрелвания са бил извършени в условия, максимално близки до бойните.

По този начин Южна Корея демонстрира на Севера готовност в случай на необходимост да нанесе незабавен военен удар по негови важни обекти и командни пунктове, отбелязват агенциите, цитирайки Комитета.

Представители на южнокорейското разузнаване казаха днес в парламента в Сеул, че е възможно скоро комунистическият Север да извърши нов ядрен тест на атомно или термоядрено оръжие.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова международната общност да изпрати на Пхенян единодушно послание да се откаже от разработването на оръжия за масово унищожение. В изявление на Държавния департамент се посочва, че САЩ и Канада ще свикат среща на страни членки на ООН, за да обсъдят как световната общност може да се противопостави на севернокорейската заплаха.