Той уточни, че от левицата имат такава информация от МВР, предадоха БТА и БГНЕС.
По думите на Станишев това се прави с цел тези хора да бъдат дискредитирани, събира се информация от тяхното минало, която може да бъде злепоставяща.

Сред разработваните от МВР са Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев и други, каза Станишев.
С досиета били и лидерите на местните протести.

Лидерът на левицата се опасява, че всички тези разработки и досиета ще бъдат използвани за оказване на натиск върху лидерите на протеста и "върху тяхната свободна воля". Подобно поведение е скандално и недопустимо, възмути се той.

От БСП искат служебният министър на вътрешните работи да провери тази информация - за кои от лидерите на протестите има разработки в МВР, по чия заповед, има ли съдебна заповед за тяхното подслушване и следене.

"Новият министър трябва да попречи на Станимир Флоров, политическият юмрук на Цветан Цветанов (шеф на ГДБОП - б.р.), да прикрие следите на тези разработки. Проверката на тази информация ще бъде първият тест за служебния министър на вътрешните работи", каза още Станишев.

Виждаме един опит за тотална полицейщина с познатите на Цветанов подходи от времето на Държавна сигурност - да се притискат хора, да се манипулира общественото мнение, да се потушават и насочват протести, коментира той.
По думите му това напомня за похватите на един тоталитарен и диктаторски режим.

„Информация, че сме подслушвани, че от няколко седмици сме поставени на външно наблюдение, дойде при нас преди две седмици”, потвърди пред БГНЕС Ангел Славчев. „Ние алармирахме за това. Имаше заплахи в интернет срещу нас, но това по никакъв начин не ни отказва да продължим да се занимаваме с това, което смятаме, че трябва. Така че продължаваме напред с пълна сила”, обеща Славчев.

В момента ДАНС следят това, което се случва, следят протестите, заяви миналата седмица председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Камен Костадинов (ДПС), след като комисията изслуша председателя на службата Константин Казаков. Според Костадинов има достатъчно добър аналитичен потенциал в агенцията, който няма да допусне заплахи от непосредствен характер.
"Стигнахме до извода, че имат капацитет и че работят, както по възможността да бъдат експлоатирани протестите от криминално и по друг начин зависими лица, така и те да бъдат изкривявани в една или друга посока. ДАНС следи да няма заплахи за националната сигурност от тази гледна точка", обясни Костадинов.

Не само ни подслушват телефоните, а и ни следят действията, каза пред БГНЕС Ангел Славчев.

"Ние алармирахме за това. Имаше заплахи в интернет срещу нас, но това по никакъв начин не ни отказва да продължим да се занимаваме с това, което смятаме, че трябва. Така че продължаваме напред с пълна сила. Най-важната ни и опорна точка всъщност е гражданският контрол, за който толкова време настояваме. В тази връзка инициирахме и гражданска инициатива за обществен контрол. Тя ще започне своята информационна кампания и за събиране на подписи към следващото НС", заяви Славчев.

"Министърът на вътрешните работи в оставка Цветанов също имаше изказване в един сутрешен блок, че 49% от нас са криминално проявени. Ние си направихме вътрешно разследване, защото ние също сме притеснени, не се познаваме всичките 100%. Не можахме да открием кой от нас е бил криминално проявен и кой е интересен на службите. Така че това е парадоксално, не е странно. Но в такъв свят живеем в момента. Точно срещу това се борим", заяви Славчев.