„Казваме, че загиналите са 4000, но информацията, която постъпва, показва, че жертвите може да са много повече. Това е равносилно на гражданска война", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
По данни на сирийската опозиция жертвите на репресиите от силите за сигурност срещу протестиращите са над 4500.

Министрите на външните работи на страните от ЕС по-рано днес решиха да затегнат икономическите санкции срещу Сирия.
Обект на затегнатите наказателни мерки са секторът на финансите, на добива на петрол и на природен газ.
Това е десетата серия от санкции на ЕС срещу Дамаск. В списъка на физическите и юридическите лица, подлежащи на наказателните мерки, са добавени още 11 фирми и 12 физически лица. Те няма да имат право на европейски визи, а авоарите им в банки в ЕС се замразяват.

Списъкът с имената ще бъде оповестен до петък, отбелязва Ройтерс. Смята се, че сред тях ще е сирийската държавна петролна компания "Дженеръл петролиъм корпорейшън".
"Целта на мярката е да се прекъсне достъпът до финансирането на режима", подчерта европейски източник, цитиран от Франс прес.

Мерките предвиждат забрана за износ към Сирия на оборудване за петролната и газовата промишленост или на софтуерни продукти, позволяващи да се следят интернет и телефонните разговори.
В новите мерки срещу Сирия се забранява и отпускането на кредити при изгодни лихвени проценти, спиране на помощите и на гаранциите за износ към Сирия, предоставени на европейски компании, както и търгуването със сирийски държавни облигации.

Вчера Турция обяви, че ще прекъсне всички финансови сделки със Сирия и ще замрази авоарите на сирийското правителство, като част от санкциите срещу правителството на президента Башар Асад.
Санкциите на Турция идват скоро след обявените от Арабската лига мерки срещу сирийския режим.

Сирия пък преустанови членството си в Съюза за Средиземноморието (СЗС), създаден през юли 2008 г. по инициатива на Франция.
"Сирия преустановява членството си в Съюза за Средиземноморието в отговор на неоправданите мерки, предприети от европейските страни срещу сирийския народ", се казва в комюнике, предадено от САНА, пише Франс прес.
"ЕС прие редица мерки, които са явно нарушение на суверенитета и намеса в сирийските вътрешни дела", заяви сирийската телевизия.

СЗС е учреден през юли 2008 г. В него влизат 43 страни, сред които държавите от ЕС, Турция, Израел и арабските средиземноморски страни. Целта на институцията е да съживи евро-средиземноморското сътрудничество.