Дамаск определи мярката като предателство към арабската солидарност.

На пресконференция в Кайро катарският премиер и външен министър Шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани съобщи, че 19 от 22-те страни членки на Арабската лига са подкрепили санкциите, които включват прекратяване на трансакциите със сирийската централна банка и на арабските инвестиции в Сирия. Санкциите на Арабската лига срещу Сирия влизат незабавно в
сила
, съобщи Шейх Хамад бен Джасем бен Джабер Ал Тани.

Днешното решение на външните министри на Арабската лига е безпрецедентно по отношение на арабска страна, напомня АП.

Катарският външен министър изтъкна, че арабските страни искат да се избегне външна намеса, както се случи в Либия. "Всичко, което правим, е насочено именно към това - да не се стигне до външна намеса", подчерта той.

От участвалите в заседанието 21 страни на Арабската лига (без Сирия, чието членство бе замразено в средата на ноември) 19 са гласували в подкрепа на санкциите, Ливан е бил против, а Ирак се е въздържал, посочва ИТАР-ТАСС. Санкциите включват също забрана за пътувания на сирийски официални лица, замразяване на авоари, свързани с правителството на президента Башар ал Асад, прекратяване на търговските връзки с изключение на доставките на стратегически стоки.

Турция ще подкрепи пакета от санкции срещу съседна Сирия, одобрен на срещата на Арабската лига в Кайро, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, цитиран от АФП.

Страни от Персийския залив препоръчаха на гражданите си да напуснат Сирия заради продължаващото насилие там, предаде Франс прес. Призивите бяха отправени броени часове след като стана ясно, че министрите на икономиката и финансите от Арабската лига са изготвили проект на санкции срещу режима в Дамаск. Призивите бяха отправени от Бахрейн и Катар. По-рано тази седмица подобен призив отправи и Абу Даби.

Междувременно стана ясно, че най-малко 10 души са били убити в Сирия при последните военни операции на правителствените сили, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА. Шестима от тях са убити в централната провинция Хомс. Двама, сред които и 14-годишно дете, са загинали при стрелба в квартали на Дамаск. Двама души са загинали в района на източния град Дейр аз Зур, допълва центърът.