Родители и близки на деца, загинали при катастрофи от цяла България, затвориха кръстовището пред площад "Света Неделя" в София за кратко. Причина за недоволството е последното заседание по делото за убийството на трима младежи в катастрофа край Български извор през ноември 2020 г.

След днешното заседание съдът се оттегли на съвещание. Родителите на загиналите младежи настояват за най-тежкото според закона наказание за Александър Ковачев, докато защитата на обвиняемия иска условна присъда.

Протестът се проведе минути преди началото на заседанието. Очаква се Върховният касационен съд да се произнесе в законовия срок. 

"Аз споделям доводите, които е направил съдът на втора инстанция, който е определил, че случаят е от изключителна тежест. Чакаме съдът да се произнесе с решение. Надявам се в едномесечен срок това да се случи. Надявам се присъдата на Ловешкия окръжен съд, потвърдена от Великотърновския окръжен съд да бъде потвърдена и пак да се получи заслужено и справедливо наказание за такова тежко престъпление - 8 години лишаване от свобода", коментира пред БНТ адвокат Марин Маринов.

Защитата на обвиняемия от своя страна не се съгласи с определението "тежко престъпление" и настоя за намалено наказание - условна присъда.

Обвиняемият Александър Ковачев беше изведен от съдебната зала с белезници и не говори пред медиите.

"Предполагам, че ще му дадат 8 г. затвор. Но това е подигравка - три убити деца и двама полуинвалиди. Просто пълна подигравка. По колко се пада на едно дете", попита Николай Николов, баща на един от загиналите младежи.

"За тях убийството на три деца и двама полуинвалиди не е тежко престъпление. Според тях какво е тежко престъпление? И тук моля ВКС да се произнесе в много бърз срок, за да даде пример в тази тежка обстановка, в която всеки ден загиват на пътя хора, да кажем заедно стоп на безумията по пътищата", призова Петя Иванова, майка на друг от загиналите младежи.

"Това дело е пример и според мен ще влезе в учебниците за това как родителите се обединиха, как гражданското общество търси справедливост и е готово да реагира срещу несправедливостите дори и в съдебната система", посочи адвокат Марин Маринов.

Родителите на Васко са категорични, че и след края на делото за смъртта на сина им, ще продължат да се борят за справедливи наказания за убийствата на пътя.

Катастрофата край Български извор, предизвикана от Александър Ковачев от Габрово, стана на 18 ноември 2020 г. При инцидента загинаха трима млади мъже, а двама бяха тежко ранени. През март т. г. Апелативният съд във Велико Търново постанови 8 г. лишаване от свобода за Ковачев, който има 16 нарушения за последните 9 години. През март той бе в ареста във Велико Търново и заради друго дело - за кражба в особено големи размери от Агенция "Митници".