В поздравителния си адрес Доналд Туск изразява приветствия от името на всички държавни и правителствени ръководители в ЕС.

Вярвам, че австрийското правителство ще продължи да играе конструктивна и проевропейска роля в ЕС, допълва Туск. По неговите думи това е още по-важно, след като Европейският съвет по-пряко навлиза в чувствителни разговори по въпроса за дневния ред пред Общността.

Туск изразява очакването скоро да се срещне с новия канцлер Себастиан Курц и двамата да си сътрудничат при предстоящото догодина австрийско председателство на Съвета на ЕС. По-рано днес Европейската комисия съобщи, че за утре вечер е насрочена среща на Курц с председателя Жан-Клод Юнкер.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джовани Питела обаче заяви, че не изключва налагането на санкции на Австрия.

Разтревожени сме от завоя на Австрия към крайната десница. Дълбоко сме загрижени, че крайната десница присъства в новото правителство във Виена, посочва Питела в своето изявление.

По неговите думи правителство с крайнодесни може да доведе до опасни последици.

МНЕНИЕ: Щрахе - някога ”млад лъв” на крайната десница, а днес вицеканцлер

Питела определя новата австрийска коалиция като "скок в тъмното, който може да ни върне към най-черните страници в европейската история". Той предупреждава, че социалистите ще наблюдават внимателно всяко действие на австрийското правителство, което може да накърни европейските принципи и ценности.

Нищо не е предрешено, но и нищо не е изключено - дори наказателни мерки, ако установим заплаха за ценностите на ЕС, добавя Питела.

Заради участието на крайната австрийска десница в правителството преди 17 години, държавите от ЕС прекъснаха отношенията си с Виена за девет месеца. По-късно в договора за ЕС бе приет чл. 7, според който държава, която постоянно нарушава принципите или правото на Общността, може да бъде лишена от глас при приемането на общите решения. Досега този текст не е прилаган, а в сряда ЕК може да предложи да бъде задействан за първи път, срещу Полша.