Пред Световния икономически форум в Давос тя подчерта, че ЕС не трябва да снема икономическите си санкции срещу Москва, ако тя не промени своя курс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Анексирането на Крим не е просто някакво анексиране. То е нарушение на ценностите, които създадоха мирен ред в Европа след Втората световна война, а именно - приемане на границите и спазване на териториалната цялост", каза Меркел .

По думите й икономическите санкции са неизбежни и не са самоцел. Те може да бъдат вдигнати, ако бъдат отстранени причините, поради които бяха наложени. Но, за съжаление, това още не сме стигнали до това, подчерта германският канцлер.

Междувременно ситуацията в Украйна се изостря отново. 13 души загинаха днес при стрелба по тролейбус в Донецк, а 10 украински войници бяха убити при боеве в града. Дори секретарят на Съвета по сигурност Олександър Турчинов попадна под обстрел.

Москва обаче заяви, че това е провокация на украинците.

В същото време военните лидери на НАТО възнамеряват да възобновят контактите с руските си колеги след месеци на напрежение заради кризата в Украйна. Това  заяви върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.

"Говорихме страшно много как да възобновим комуникацията и за това, че комуникацията с високопоставените ни военни събеседници в Русия е важна", каза той.

Брийдлав съобщи, че е разговарял с началник-щаба на руските въоръжени сили Валерий Герасимов и двамата обсъдили как да възстановят комуникацията.