Турция може да преразгледа сътрудничеството си с Русия в газовата сфера и да помисли за намиране на нови източници на гориво. Ако нашата страна бъде санкционирана,  ще се обърнем към други доставчици. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери, които го придружават по време на пътуването му до Япония.

Москва доставя над 50% от природния газ, потребяван в Турция.

„Ние сме основният купувач на руски газ. Оттеглянето на Турция би било голяма загуба за Русия. Ако трябва, Турция може да получава газ и от много други източници. Но не е необходимо това да се случва. Русия е наш много важен търговски партньор, затова към този въпрос трябва да се подходи с повишено внимание“, каза турският държавен глава.

Ако руснаците не постороят АЕЦ Аккую в окръг Мерсин, тогава други ще дойдат да го направят, посочи Ердоган в разговор с журналисти в самолета на път за посещението в Япония.

Той каза това в отговор на журналистически въпрос за това дали проектът за строеж на първата АЕЦ в Турция, която ще бъде изградена от руска държавна компания, ще бъде засегнат от сегашното напрежение в отношенията между Турция и Русия заради Сирия.

"Те (руснаците) са инвестирали три милиарда долара в този проект. Заради това Русия трябва да действа с повече внимание", е заявил Ердоган, цитиран от в."Хюриет".

Проектът за изграждане на АЕЦ Аккую е на стойност 19 мииларда евро и централата се очаква да влезе в действие през 2020 г.

Ние сме смаяни от факта, че Русия действа по начин, който би могъл да предизвика загуба на икономически интереси в Турция, е изтъкнал Ердоган.

Предприетите от Русия въздушни удари в Сирия предизвикаха напрежение между Анкара и Москва.

Турция осъди две нарушения на турското въздушно пространство от руски изтребители в района на турско-сирийската граница в края на миналата седмица и остро протестира пред руския посланик в Анкара.

Ердоган вече предупреди Русия, че ще загуби много, ако съсипе приятелството си с Анкара и заяви, че Турция няма да стои със скръстени ръце пред нарушенията на въздушното й пространство от руски бойни самолети.

Вицепрезидентът на руския газов монополист "Газпром" Александър Медведев междувременно намекна за промяна в сроковете за изпълнение на "Турски поток", като тези срокове може да се удължат с една година.